Una biblioteca de lectures filosòfiques per als alumnes

Què esperem d’una educació filosòfica? Quins haurien de ser els efectes del contacte amb la filosofia que l’escola pública ofereix als joves?

No tinc gaire clara la resposta, però quan hi penso em ve a la ment, com si fos una pista, aquesta mena de moment: arribo a classe carregat amb 5 o 6 llibres, els instal·lo sobre una taula i els presento als alumnes. “Mireu, aquest llibre és molt interessant, parla d’això i d’allò altre; aquest altre, en canvi, em recorda molt la conversa que vam tenir aquí a l’aula l’altre dia. Algú voldria endur-se’n algun a casa?

M’encanta aquest moment per la lluita interior que sento en molts alumnes. Aixecar la mà per dir que un desitja potser endur-se un llibre a casa pot voler dir, a vegades, que es desafia la imatge que un té d’un mateix (“Jo, Joel, el no-lector”) i la imatge que els altres en tenen. Implica aconseguir dir-se, fins i tot en el cas d’alumnes en situació d’èxit acadèmic: “potser no ho he fet mai, però em llanço al buit i em reconec com a possible lector… d’un llibre de filosofia!“. I totes les emocions que convoca això (temor, il·lusió, vergonya, curiositat, por, valentia…) són perceptibles a la cara dels alumnes. Sempre hi ha un punt de follia i audàcia -contradiu hàbits.

A vegades els llibres retornen sense haver estat gaire llegits —tal i com em passa a mi quan vaig a la biblioteca: carrego llibres que rarament acabo llegint1 . Però a vegades, no. A vegades l’alumne el comenta breument a classe perquè hi ha alguna cosa que li ha agradat i una altra mà s’aixeca. El llibre circula. I el camp educatiu s’amplia.

Sempre que ho faig (de moment, de manera totalment casolana i precària, carretejant llibres propis i donacions que el Jordi Rodon, company jubilat, ens va fer: gràcies, Jordi), penso: és això, és això; el que està passant aquí és important, he de persistir. Jo ho anomeno el “bibliobús” filosòfic.

Un “bibliobús” filosòfic modest però exierit en una aula de 2n de batxillerat

Perdó, retorno a la pregunta que feia a l’inici. Què esperem d’una educació filosòfica? No ho sé gaire, però m’atreveixo a formular provisionalment aquest principi (que a mi em va bé per entendre com comportar-me a classe):

Una educació filosòfica hauria d’oferir als joves el màxim d’oportunitats de pensar i descobrir-se com a subjectes filosòfics, tant a dins com a fora l’escola. Dins d’aquesta visió, l’acompanyament en la formació d’hàbits lectors i d’una “autoimatge filosòfica” juga un paper clau.

En aquesta entrada m’agradaria abordar sobretot la pregunta de quines lectures proposar, en cas que ens posem mans a l’obra i despleguem estratègies per convidar els alumnes a esdevenir (més) lectors (filosòfics). Tot i que donaré alguna pista sobre com treballar aquestes lectures, deixo per més endavant una reflexió més pausada sobre aquesta qüestió.

Quines lectures proposar?

Molt bé. Ens hem convençut de la importància de crear ocasions per a la lectura. Però quines lectures podem proposar? Quins llibres poden ser instruments per a una educació filosòfica?

Hi he estat pensant, i crec que és còmode classifcar-los en 5 blocs: textos filosòfics, obres de divulgació filosòfica, assaigs diversos, llibres de ficció i còmics. No aspira a ser una classificació rigorosa, sinó pràctica: una manera d’obrir-se camí.

Textos filosòfics fa referència a obres més o menys “clàssiques”, antigues i modernes (amb “clàssiques”, per entendre’ns, vull dir: obres que trobem a totes les estanteries de filosofia), que poden resultar alhora, en algun sentit, interessants i accessibles per als alumnes. Un exemple de llibre clàssic no accessible és la Fenomenologia de l’esperit de Hegel, un exemple de llibre clàssic accessible pot ser l’Apologia de Sòcrates de Plató o el Crepúscle dels ídols de Nietzsche. Els textos d’aquest grup busquen sovint una certa rellevància cultural dins la tradició filosòfica (Plató), però no s’hi limiten (poden fer referència a obres més actuals i “circumstancials”: Sandel, que no sabem si persistiran d’aquí a uns anys). La seva missió és posar els alumnes en contacte amb textos vius de la tradició i proporcionar experiències autèntiques de lectura filosòfica.

El grup d’obres de divulgació filosòfica està compost d’introduccions a la filosofia, manuals i llibres que aspiren a popularitzar el coneixement de certs autors, conceptes o temàtiques. Poden ser per a tots els públics, dirigides a adolescents, de tipus escolar o no, etc. La seva missió és fer mapa, familiaritzar, fer venir ganes d’anar més enllà, introduir, apropar, aplanar el camí, despertar l’interès, seduir, etc.

Les obres de ficció fan referència a contes, novel·les, obres de teatre, biografies*, etc. que poden estimular la reflexió filosòfica. La ciència-ficció hi té un paper rellevant. La seva missió és equipar la imaginació amb històries que fan pensar.

El grup d’assaigs em sembla particularment important. Inclou assaigs de temàtiques molt variades (la música, la història, la ciència, els animals, el cervell, la societat, l’art, el llenguatge, etc.) i fets des d’òptiques disciplinars també diverses (història, biologia, psicologia, sociologia etc.). Busca justament tocar el màxim de tecles de la curiositat humana, interpel·lar el màxim d’alumnes explorant camps ben diversos… La seva missió és despertar el gust de reflexionar a partir de temàtiques més ajustades als interessos personals dels alumnes.

Per últim, l’apart de còmics i novel·la gràfica inclou llibres de divulgació filosòfica o obres originals que permeten explorar reflexions filosòfiques a partir de les històries que retraten. La seva missió és proposar nous llenguatges que estimulin la reflexió.

La classificació, naturalment, té “bugs” importants:

Els Contes filosòfics de Voltaire o La Nàusea de Sartre van a “ficció” o a “textos filosòfics”?

Heretges! de Steven Nadler va a “còmics” o a “divulgació filosòfica”?

En part, són preguntes poc importants perquè l’objectiu reposa en una altra banda: en pentinar i organitzar per sobre el camp de lectures filosòfiques que podem proposar als alumnes (ja sigui a través d’una biblioteca d’aula, de projectes de lectura, etc.)

TEXTOS FILOSÒFICS

~Llista en construcció~

Plató, Apologia de Sòcrates. Critó. Eutifró. Protàgores. Butxaca, 2008
Henry David Thoreau, La desobediència civil, Edicions de la Ela Geminada, 2021
Voltaire, Contes filosòfics, Alpha, 2022
Bertrand Russell, Conversaciones con Bertrand Russell, Tecnos, 2017
Karl Marx, Frederich Engels, El manifest comunista, Tigre de paper, 2020
Nietzsche, Crepúscle dels ídols, Adesiara, 2022
Marc Aureli, Meditacions, Llibres de l’índex, 2022
Michael Sandel, Justicia: ¿Hacemos lo que debemos?, Debolsillo, 2012
Michael Sandel, Lo que el dinero no puede comprar: Los límites morales del mercado, Debolsillo, 2021
Michael Sandel, La tiranía del mérito: ¿Qué ha sido del bien común?, Debolsillo, 2023
Sèneca, Cartas a Lucilio: Epístolas escogidas, Ariel, 2022
Sartre, El existencialismo es un humanismo, Edhasa, 1999

FICCIÓ

~Llista en construcció~

Margaret Atwood, El conte de la Serventa, Quaderns Crema, 2018
Isaac Asimov, Jo, robot, Butxaca, 2014
George Orwell, 1984, Butxaca, 2023
George Orwell, La granja dels animals, Butxaca, 2023
Aldous Huxley, Un món feliç, Butxaca, 2010
Ted Chiang, Exhalació, Nuwa, 2020
Ted Chiang, La història de la teva vida, Nuwa, 2021
Ursula K. Le Guin, Els desposseïts, Raig Verd, 2023
Ursula K. Le Guin, La mà esquerra de la foscor, Raig Verd, 2023
Steven Lukes, El viaje del profesor Caritat o Las desventuras de la Razón: Una comedia filosófica, Booket, 2015
Primo Levi, Si això és un home, Butxaca, 2008
Ray Bradbury, L’home il·lustrat, Males Herbes, 2020
Ray Bradbury, Farenheit 451, Edicions 62, 2022


ASSAIGS DIVERESOS

~Llista en construcció~

Frans de Waal, ¿Tenemos suficiente inteligencia para entender la inteligencia de los animales?, Tusquets, 2016
Frans de Waal, La edad de la empatía. ¿Somos altruistas por naturaleza?, Tusquets, 2022
Rutger Bregman, La humanitat. Una història d’esperança, Empúries, 2021
Rutger Bregman, Utopia per a realistes. Perquè fer un món millor és un somni realitzable, Empúries, 2017
Bill Bryson, Una breve historia de casi todo, RBA, 2023
Stephen Hawking, Breus respostes per a les grans preguntes, Butxaca, 2021
Stephen Hawking, Brevíssima història del temps, Butxaca, 2011
Michèle Petit, Los libros y la belleza. Somos animales poéticos. Kalandraka, 2024
Tim Kasser, L’alt preu del materialisme, Descontrol, Impremta, 2022
Chimamanda Ngozi Adichie, Tothom hauria de ser feminista, Estimada Ijeawele i Sobre el perill dels tòpics, Fanbooks, 2020
George Lakoff, No pensis en un elefant! Llenguatge i debat polític, Butxaca, 2011
Olivers Sacks, Musicofilia. Relatos de la música y el cerebro, Anagrama, 2015
Bell Hooks, El feminisme és per a tothom, Tigre de paper, 2023
Bell Hooks, Todo sobre el amor, Paidós, 2021
Barry Schwartz, ¿Por qué trabajamos? En busca de sentido, Empresa Activa, 2016

DIVULGACIÓ FILOSÒFICA

~Llista en construcció~

Nigel Warburton, Una petita història de la filosofia, Galaxia Gutenberg, 2016
Nigel Warburton, Filosofía básica, Cátedra, 2012
Simon Blackburn, Pensar. Una invitación a la filosofía, Paidós, 2001
Jostein Gaarder, El món de Sofia, Butxaca, 2016
Giuseppe Cambiano, Siete razones para amar la filosofía, RBA, 2019
Will Durant, Historia de la filosofía, Arpa, 2023
Victòria Camps, La búsqueda de la felicidad, Arpa, 2019
Steven Nadler, Lawrence Shapiro, Por qué ser inteligentes no nos hace menos estúpidos: o cómo la filosofía puede salvarnos de nosotros mismos, Bauplan, 2024
Col·lecció Maite Larrauri i Max (il·lustracions). Exemple: La sexualitat segons Michel Foucault. Ediciones de la frontera

CÒMICS

~Llista en construcció~

Recomanacions d’usuaris de twitter a partir d’una crida pública (gener 2020)

Catherine Meurisse, Humana, massa humana, Finestres, 2024
Steven Nadler, Ben Nadler, ¡Herejes!: Los maravillosos (y peligrosos) inicios de la filosofía moderna, Océano Historias Gráficas, 2020
Patu, Antje Schrupp, Pequeña historia del feminismo en el contexto norte-americano, Akal, 2018
Marjane Satrapi, Perspèpolis, Reservoir Books, 2020

Com treballar-ho?

La lectura a l’aula de filosofia té diverses formes. En la visió que estic intentant desenvolupar en aquesta entrada, faig referència a les dues darreres d’aquesta imatge: la lectura a través de “projectes de lectura” i la “lectura lliure”.

Sobre la lectura lliure, serveixin les pistes que he donat quan parlava del “bibliobús”. Cobreix la part més autònoma de la lectura. Es tracta de temptar, d’invitar, de suggerir, de convidar a jugar amb els llibres.

Els projectes de lectura fan referència a dispositius com aquest, que es pot compartir amb els alumnes a inici de curs, juntament amb una proposta de lectures.

[Exemple de text a compartir amb els alumnes]

“La filosofia és una activitat íntimament relacionada amb la lectura, l’escriptura i la conversa. A classe ens ocupem d’aquestes tres activitats (llegim, escrivim, discutim), però no tenim pràcticmanet l’ocasió de realitzar lectures d’obres senceres. I és una llàstima perquè és una activitat molt important per a l’aprenentatge de la reflexió filosòfica. Per això, et proposo desenvolupar aquesta última activitat de manera més autònoma. Durant aquest any de filosofia podràs realitzar un mínim de X lectures a partir del llistat de propostes que adjunto. La teva tria ha de comportar, com a mínim, un text filosòfic + un llibre d’una altra categoria, etc. “

Les lectures poden donar lloc a formes de treball diferents: cafès literaris, escriptura d’un diari, grups de discussió, escriptura de cartes, de recomanacions, exposicions, diàlegs filosòfics, etc.

  1. La qual cosa no equival -això és molt important reivindicar-ho- a un resultat nul. Passar una estona triant un llibre que al final no s’acaba llegint, intel·lectualment i educativament no és igual a zero. En el procés, m’he fet preguntes, he regirat un parell de pàgines, he practicat els meus drets de lector, m’he proclamat ciutadà del món dels llibres, m’he fet una imatge de l’autor, he creat ocasions de descobrir la pista de nous llibres, etc. Un alumne que mai ha agafat llibres que agafa per primera vegada un llibre és ja una victòria (crea un precedent que pot ser molt útil i desafia per poc que sigui la seva autoconcepció de no-lector), independentment de si l’acaba llegint (si el llegeix, doble victòria) ↩︎

Deixa un comentari